Vispapillot
Een van de lekkerste gerechtjes op de barbeque blijft nog steeds de vispapillot. Bovendien is het super makkelijk om te maken en je kan er zo creatief mee zijn als je maar wilt. Koken in papillot is een vorm van stomen. Het vlees of de vis worden samen met groenten, kruiden en bijvoorbeeld een scheutje water of ontvette bouillon verpakt in aluminiumfolie. Het gerecht wordt op de barbecue in zijn eigen vocht en stoom gegaard. Terwijl alle smaken en geuren behouden blijven, komt deze bereidingstechniek ook de sappigheid en de voedingswaarde van het gerecht ten goede. Ideaal voor wie vetarm wil barbecueën. Eigenlijk kan je er zelf insteken wat je wilt. Meestal 1 stuk vlees of vis met daarbij wat versgesneden groentjes, olijfolie en kruiden. Hierbij 2 lekkere receptjes om inspiratie op te doen:
Provençaals getinte papillot met zalm (4 pers):
4 zalmfilet 1 courgette, in blokjes 1 aubergine, in blokjes 2 tomaten, ontveld en in blokjes 200 g kerstomaten, gehalveerd 12 zwarte olijven, gehalveerd 25 cl witte wijn (kan vervangen worden door een scheutje olijfolie) 1 el tijm 1 el oregano peper en zout
Leg 4 vellen aluminiumfolie open. Verdeel hierover de groenten met daarop de vis. Kruid met tijm, oregano, peper en zout naar smaak. Giet er een scheutje wijn of olijfolie over. Vouw het bakpapier dicht en leg 20 minuten op de barbecue.
Papillot van Kabeljauw (2pers):
kabeljauwhaasje of 2 filets zonder vel 1 dl witte wijn of een scheutje olijfolie 1 wortel, julienne gesneden 1 ui, julienne gesneden handvol prei, julienne gesneden 10 kleine trostomaatjes peper en zout
Smeer met je vinger wat olie aan het oppervlak waar de vis komt te liggen. Kruid de kabeljauw flink met peper en zout aan beide kanten en leg deze dan op het gedeelte met olie. Bedek de vis rijkelijk met de groenten. Overgiet met een scheutje witte wijn of olijfolie. Vouw de papillot stevig dicht en plaats direct boven de kolen. De vis is (afhankelijk van de dikte) na een 15-tal minuten klaar. Wees voorzichtig als je de papillot van de BBQ haalt, omdat de folie kan scheuren en je zo het hete sausje over jou kan krijgen! |